ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ απέναντι στις ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – Στη Σταμάτα ένας πολίτης νεκρός, 10 καμένα σπίτια και κατεστραμμένο περιβάλλον

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Ο τίτλος του σημερινού άρθρου τα λέει σχεδόν όλα… Η μεγάλη πυρκαγιά στη Σταμάτα (30/6) άφησε πίσω της ένα νεκρό συμπολίτη μας 45 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ανακοπή στην προσπάθειά του να διαφύγει από τη φωτιά, 10 καμένα σπίτια, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αλλά και κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον, κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις επόμενες γενιές.

Να υπογραμμίσουμε την άμεση και συγκινητική αυτοθυσία που επέδειξαν οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής, οι πιλότοι των Canadair και των ελικοπτέρων, καθώς και οι ηρωικοί εθελοντές πυροσβέστες των εθελοντικών μας κλιμακίων.

Χάρη σε όλους αυτούς αποφεύχθηκαν τα πολύ χειρότερα… 

Η αλήθεια όμως είναι ότι παρά τη βελτίωση του συντονισμού και της ανταπόκρισης του μηχανισμού καταστολής και πυρόσβεσης, εξακολουθούμε να παραμένουμε κυριολεκτικά ανυπεράσπιστοι απέναντι στο φαινόμενο των πυρκαγιών.

Οι κορμοί των δέντρων και οι όγκοι κλαδιών σε πολλά σημεία του Δήμου, με ευθύνη όχι μόνο της δημοτικής αρχής αλλά και αρκετών ασυνείδητων πολιτών, έγιναν στη φωτιά της Κυριακής καύσιμη ύλη…

Άλλωστε η φωτιά στο πέρασμά της δεν συγχωρεί ποτέ αβλεψίες και λάθη…

Από ΧΘΕΣ κιόλας, θα πρέπει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, να εξασφαλίσουν, μαζί με την παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών που συλλαμβάνονται, την άμεση εκπόνηση (επιτέλους) μιας αποτελεσματικής πολιτικής πρόληψης, η οποία θα εξασφαλίζει ότι το σύνολο των συμβάντων πυρκαγιών θα αντιμετωπίζονται από τα πρώτα λεπτά, πριν αυτά καταστούν ανεξέλεγκτα.

Αν μη τι άλλο η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την τοποθέτηση ισχυρών στρατηγικών Drone σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας  -και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο- για συνολική παρακολούθηση, παράλληλα ασφαλώς με την πρόβλεψη ότι αφού εντοπιστεί μία εστία πυρκαγιάς θα υπάρχει η κατάλληλη διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ένα συμβάν.

Ασφαλώς αυτή η πολιτική πρόληψης θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά ακόμη μέτρα. Ευτυχώς η Ελλάδα διαθέτει πολλούς σημαντικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναμένουμε…

Ακολουθούν βίντεο από τη φωτιά στη Σταμάτα:

 

πυρκαγιάΣταμάταΦωτιά